Jest ciepły, letni wieczór. Jesteś po udanym koncercie i długiej wędrówce zamkniętym mostem Poniatowskiego. Ludzie w koło radośnie gawędzą popijając piwo w plenerze z okazji pierwszego dnia wiosny. Co robisz?
Dla nas to pytanie jest proste, wręcz oczywiste. Szybka narada, rozeznanie w terenie i decyzja: nic nie smakuje tak dobrze jak burger po udanym dniu. Jednym z otwartych lokali oferujących najczęściej przez nas wybierane danie był Burger Kitchen mieszczący się w Centrum przy ulicyWidok 8. Obawialiśmy się czy aby na pewno kuchnia będzie jeszcze czynna, ale obsługa zapewniła nas, że zamykają dopiero koło pierwszej.
Dla nas to pytanie jest proste, wręcz oczywiste. Szybka narada, rozeznanie w terenie i decyzja: nic nie smakuje tak dobrze jak burger po udanym dniu. Jednym z otwartych lokali oferujących najczęściej przez nas wybierane danie był Burger Kitchen mieszczący się w Centrum przy ulicyWidok 8. Obawialiśmy się czy aby na pewno kuchnia będzie jeszcze czynna, ale obsługa zapewniła nas, że zamykają dopiero koło pierwszej.
Burger Kitchen ma w swoim menu śniadania, przystawki (hummus, guacamole, skrzydełka, antipasti), sałatki oraz hołubione przez nas burgery. Warto wspomnieć też o shake'ach w intrygujących smakach. Wybór nie był łatwy, ale padło na Classica i Veggie (obie w cenie 22 zł).
Zacznijmy od burgera w jego klasycznej formie. Zdania są podzielone. Męska część WE ocenia kanapkę na poniżej średniej. Ja uważam, że była całkiem przyzwoita. Jak sama nazwa wskazuje classic nie powinien zaskakiwać, ale nie oczekujmy też eksplozji smaku. Jedno jest pewne, bułka typu brioche w tej kompozycji nie przypadła nam do gustu .
Veggie zaprezentował się zupełnie inaczej. W skład burgera wchodzą: pieczarka Portobello, ser kozi, cukinia, mięta, sałata, pomidor BK Ketchup (ketchup produkowany specjalnie dla Burger Kitchen) oraz wspomniana wyżej bułka. Chociaż oboje jesteśmy typowymi mięsożercami Veggie trafił w nasze gusta. O dziwo, bułka zupełnie nie pasująca do Classica, świetnie skomponowała się z pieczarką i serem. Wychodzi na to, że czasem lepiej przerzucić się na coś bezmięsnego.
Obydwa burgery podane były na białych talerzach, w asyście kawałka kiszonego ogórka (?!). Kanapki wyglądały trochę jak potrawa podawana na koloniach w Kołobrzegu.
Podsumowując: Burger Kitchen to ciekawe i miłe miejsce, jednak nie może konkurować z naszymi ulubionymi lokalami serwującymi podobne dania. Żałujemy, że frytki podawane są osobno, a nie wliczone w cenę, tak jak w wielu miejscach tego typu. Mała rzecz, a cieszy.
GDZIE:
ul. Widok 8
CENY:
ok 9 - 26 zł
GODZINY OTWARCIA:
pon - czw : 7:30 - 23:00
pt : 7:30 - 01:00
sob : 09:00 - 01:00
niedz : 09:00 - 20:00
What to do on a warm summer evening after a good concert?
For us the question is simple, even obvious. Quick discussion and decision: nothing tastes as good as a
burger after a successful day. Burger Kitchen located in the Centre at 8 Przeskok
Street, was one of few restaurants, which were still open. We worried that kitchen
could be closed, but staff assured us that they close around 1 a.m.
Burger
Kitchen offers breakfasts, appetizers (hummus, guacamole, wings, antipasti),
salads and burgers. We should also mention shakes in intriguing flavors. The
choice was not easy, we decided to order Classic and Veggie burgers (both in
price 22 zł).
Let's start
with the burger in its classical form. Opinions are divided. The male part of
the WE rates sandwich below average. I think that was pretty decent. As the
name suggests classic should not be surprising, but do not expect a flavor
explosion. One thing is certain, a brioche bun in this composition wasn’t our favorite.
Veggie appeared
differently. The burger consists of: Portobello mushroom, goat cheese,
zucchini, mint, lettuce, tomato ketchup BK (ketchup produced specifically for
Burger Kitchen), and the aforementioned bun. Although we both are typical carnivores Veggie was a bang
on. Surprisingly, the bun, which didn’t fit into the Classic, well composed
with champignons and cheese. It turns out that sometimes it is better to switch
into something vegetarian.
In summary:
Burger Kitchen is an interesting and nice place, but it can’t compete with our
favorite restaurants with similar menu. We regret that the fries are served
separately , not included in the price,
as in many places of this kind.
WHERE:
8 Widok Street
PRICES:
about 9 - 26 zl
OPENING HOURS:
Mon - Thurs : 7:30 - 23:00
Fri : 7:30 - 01:00
Sat : 09:00 - 01:00
Sun : 09:00 - 20:00
0 komentarze:
Prześlij komentarz