poniedziałek, 17 czerwca 2013

Naszą nową małą tradycją stało się niedzielne obżarstwo. Po ciężkim tygodniu pracy każdemu należy się nagroda, a nagradzać się lubimy  i to bardzo. W planach była wizyta w "Bułkę przez Bibułkę", lecz przez nasze życiowe roztrzepanie, zamknięto nam restaurację przed nosem. Padło na "A nóż" znajdujące się nieopodal i również wpisane przez nas na listę do odwiedzenia.


Restauracja mieści się przy ulicy Różanej 30 na Starym Mokotowie. Wnętrze jest bardzo sympatyczne, zauroczyła nas boazeria w kolorze naturalnego drewna, bieli, czerni i błękitu. W środku znajdziemy zarówno długi stół jak i kilka osobnych stolików. Wystrój i atmosfera miejsca zachęcają do szybkiego złożenia zamówienia u miłego kelnera.



"A nóż" w swojej ofercie ma śniadania, zupy i przystawki, dania główne, makarony, pizze, burgery oraz sałaty. Zdecydowaliśmy się na pizzę chorizo z pomidorkami cherry i rukolą (28zł) oraz makaron udon z warzywami, tajskim sosem i kurczakiem (28zł). Zacznijmy od pizzy - ciasto doskonałe, cienkie i smaczne, dodatki dobrej jakości. Chociaż składniki nie były zbyt wymyślne, świetnie do siebie pasowały, co sprawiło, że nasza pizza szybko zniknęła z talerza. 



Drugie danie - makaron udon - pozytywnie nas zaskoczyło. Sos idealnie komponował się z kurczakiem i grubym makaronem. Danie zniknęło równie szybko jak pizza.




Lubimy się rozpieszczać, w naszym mniemaniu zasłużyliśmy także na deser. Padło na panna cottę z musem z malin (12zł). Odważniejsi zamiast owocowego musu mogą wybrać jako dodatek sorbet z zielonego ogórka z gorzką czekoladą. Mimo swojej ciekawości jedno z nas nie mogło pokonać swojej niechęci do tego zielonego warzywa, więc próbowaliśmy malin. Deser był smaczny. Panna cotta nie za słodka, nie smakowała jak proszkowany budyń Winiary, co niestety czasem się zdarza. Malinowy mus dodawał deserowi świeżości, choć odrobina więcej mięty bardzo ucieszyłaby nasze brzuchy. 



Podsumowując: Cieszymy się, że na mapie Warszawy znajduje się tak smakowite miejsce jak "A nóż". Po frekwencji gości widać, że lokal cieszy się niemałą popularnością, zresztą nic dziwnego, można tam zjeść tanio i w miłej atmosferze. Warto też dodać, ze lokal oferuje dostawy na terenie Mokotowa.

GDZIE:
ul.  Różana 30 (budynek Kazimierzowska 43)
CENY:
ok 18 - 45 zł 
GODZINY OTWARCIA:
pon - niedz : 12:00 - 23:00 

After a hard week of work everyone deserves a reward. The plan was to visit  Bułkę przez Bibułkę, but unfortunately it was closed. We decided to have our meal  A nóż located nearby and which was also included on our ‘to visit’ list.
A nóż  offers  breakfasts, soups and appetizers, main dishes, pasta, pizza, burgers as well as salads. We opted for the chorizo ​​pizza with cherry tomatoes and arugula (28 zl) and udon noodles with vegetables, Thai sauce and chicken (28 zl). Let's start with pizza – pizza dough was  perfect, thin and tasty. Although the ingredients were not very sophisticated, well-matched to each other, which made our pizza quickly disappeared from the plate.
The second dish - udon noodles - positively surprised us. Sauce was perfect for thick noodles with chicken. Dish disappeared as quickly as pizza.
For a dessert we’ve chosen panna cotta with raspberry mousse (12zł). Braver instead of fruit mousse can order cucumber sorbet with dark chocolate. Dessert was tasty. Panna cotta wasn’t too sweet, didn’t taste  like a pudding, what unfortunately sometimes happens. Raspberry mousse added the freshness to the dish, although it would  be even more delicious with little bit more mint.
To sum up: We are happy that we can find A nóż on the map of Warsaw restaurants. It enjoys huge popularity, moreover you can eat cheaply and in relaxed atmosphere. It is also worth mentioning that the restaurant offers delivery within Mokotów.

WHERE:
30 Różana Street 
PRICES:
about 18 - 45 zl
OPENING HOURS:
Mon - Sun : 12:00 - 23:00 

Tagged:

0 komentarze:

Prześlij komentarz