niedziela, 7 lipca 2013

Z nami to jest trochę tak, że jak nie ma mięsa to nie ma jedzenia. Bezmięsne posiłki zdarzają się rzadko, można powiedzieć, że prawie nigdy. Nasza przygoda ze stylem wege zaczęła się pewnego ciepłego, piątkowego wieczoru, kiedy to podczas radosnych chwil nad Wisłą zgłodnieliśmy na tyle, żeby szybko coś przyswoić. Dzięki Bogu przyczepa z Krowarzywa pojawiła się na naszej drodze. Wiadomo, że jak człowiek głodny to zje wszystko, ale wege burger nas obezwładnił smakowo. Omotał nas na tyle, że szybko musieliśmy sprawdzić czy nic nam się nie pomyliło.



Niedzielnym zwyczajem wybraliśmy się trochę przybrać na wadze. Niesieni wspomnieniami trafiliśmy do stałego lokalu Krowarzywa, który znajduje się przy ulicy Hożej 42. Do wyboru mieliśmy 5 standardowych burgerów, zdecydowaliśmy się na znanego nam już Tofexa (15zł) z sosem koperkowo-czosnkowym i ostrym oraz Seitanexa (15zł) w sosie pomidorowym i majonezowym.





Tofex wypadł równie dobrze jak pamiętnego wieczoru. Tofu zawsze kojarzyło nam się z czymś bezsmakowym, papkowatym i ogólnie niezbyt apetycznym. Ekipa Krowarzywa zna się jednak na rzeczy, wie co i jak i, naprawdę, czyni cuda. 




Seitanex to burger robiony z tajemniczej substancji zwanej seitanem. Jest on również znany jako chińskie mięso, wytwarzany z mąki z przyprawami, radzimy poczytać. Bardzo ciekawa sprawa, bardzo smaczna sprawa w tym przypadku.



Sosy do burgerów są mistrzowskie, smaczne, nie tłuste, jedne z lepszych jakie jedliśmy. Bułki wypiekane samodzielnie na mleku roślinnym są fajną alternatywą. O niebo lepsze od tych maślanych, które nie wiedzieć czemu są teraz tak popularne.



Podsumowując: Krowarzywa to miejsce idealne. Cieszymy się, że choć raz mogliśmy zjeść zdrowo, a naprawdę dobrze. Obsługa jest przesympatyczna, chętnie pomaga w wyborze i wszystko cierpliwie tłumaczy. Ceny przystępne, burgery duże, same plusy. Kto nie był niech szybko odwiedza!

GDZIE:
ul.  Hoża 42
CENY:
12 zł - 15 zł
GODZINY OTWARCIA:
pon - niedz : 12:00 - 00:00 

Tagged:

0 komentarze:

Prześlij komentarz