niedziela, 26 maja 2013

Idąc za ciosem wczoraj odwiedziliśmy kolejną pizzerię. Basilia, bo tak nazywa się restauracja, znajduje się przy ulicy KEN 24, tuż przy wyjściu z metra Kabaty.


Lokal został otwarty już jakiś czas temu i przyciąga do siebie wielu amatorów włoskiej kuchni. W menu znajdziemy 28 rodzajów pizz, każda podawana na cieniutkim cieście (wypiekanym w piecu palonym drewnem). Ceny za pizzę zaczynają się od 18 zł a kończą na 29 zł.


 Miejsce jest bardzo popularne, w szczególności w weekendowe wieczory. Wybierając się późniejszą porą należy więc pamiętać o dokonaniu rezerwacji stolika.

Atmosfera w lokalu jest typowo domowa. W "godzinach szczytu" jest tam gwarno jak w typowych włoskich knajpkach. Pizza jest robiona na oczach gości, sam wystrój bardzo oryginalny. Resztę pokazuje poniższe zdjęcie:


Wracając do samej pizzy. Zamówiliśmy Spiziose (mozzarella, sos pomidorowy, szynka parmeńska, rukola, płatki parmezanu) oraz Corleone (mozzarella, sos pomidorowy, bekon, pieczarki, cebula oraz oliwa czosnkowa). Ciasto bardzo cienkie, dobrze wypieczone, masa świeżych dodatków, dużo oliw smakowych do wyboru. Uważamy, że jest to jedna z najlepszych pizzerii w Warszawie. Praktycznie niczym nie ustępuje Mące i Wodzie. 






Podsumowanie: Basilia jest to idealne miejsce na szybki lunch, bądź też romantyczną kolację wieczorem. W swojej karcie mają dosyć duży wybór win. Miejsce to z pewnością odwiedzimy jeszcze nie raz. 

GDZIE:ul. KEN 24
CENY:ok 18 - 29 zł
GODZINY OTWARCIA:pon - niedz : 12:00 - 22:00






Tagged:

7 komentarzy:

  1. Oj nie, zdecydowanie nie można porównywać Basilii do Mąki i wody. Byłam, jadłam i do Basilii raczej nie wrócę
    A na najlepszą pizzę wpadnij do Bella Napoli na Bródnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Byłam kiedyś na makaronie w Basilii, po namowie i rekomendacji. Niestety drogo, niesmacznie i widać, że składniki najtańsze. Ktoś, kto mi polecał był tam już spory kawałek czasu temu i sam stwierdził po tejże wizycie, że poziom spadł. Już tam nie wrócę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My chodzimy tam już od dawana. Co prawda jadamy tam tylko pizze, więc w sprawie makaronów nie będziemy się kłócić. Według Nas pizza cały czas trzyma ten sam, wysoki poziom.

      Usuń
  3. Sam byłem jak dotąd 2 razy - za każdym razem jadłem pizzę i była bardzo dobra. Prawdziwa pizza, cienkie ciasto i dobrze skomponowane składniki, na pewno nie jest to pizza polska, czy smak a'la fast food. Jedyny minus to ceny - drogo, jak przystało na Kabaty...

    Jak szukacie innych miejscówek do przetestowania to jeśli chodzi o pizzę polecam wam Anticę na Imielinie, niedaleko SGGW oraz Pizzerię na Nowolipkach, która jak sama nazwa wskazuje znajduje się na ul. Nowolipki. W obu tych miejscach można liczyć na dobrą pizzę w przystępnej cenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno zajrzymy do tych pizzerii. Co do cen - to faktycznie są one o parę złotych wyższe niż standardowe.

      Usuń